dissabte, 22 de gener del 2011

USA: Una altra forma de treballar / Otra forma de trabajar

El motiu pel qual vaig venir a Washington ha estat òbviament motivat (i pagat) per la feina. Curiosament, entre una cosa i una altra, no he arribat a escriure mai sobre la meva labor diària i el lloc on passo la major part dels dies.

El costum de passar el dia a dia envoltat d’una forma de fer a Barcelona, d’una cultura de treball, la catalana i/o l’espanyola (si és que són diferents), et fa perdre de vista la possibilitat que hi hagi altres formes de treballar o fins i tot altres formes de pensar sobre el que ens envolta. Parlaré clar. La forma en què sento que es treballa a Espanya, per mal que em sàpiga dir-ho, es basa en treballar poc, queixar-nos molt i escaquejar-nos més. La cultura de l’esforç per aconseguir les coses brilla, en molts casos per la seva absència, però no cessem a reclamar “el que ens pertany”. Que ningú se senti ofès. Malgrat ser una visió molt àmplia i generalista, crec que pocs arguments en contra podem presentar. Per descomptat, individualment he conegut multitud d’excepcions, i fins i tot a casa he tingut grans exemples d’esforç i superació, però per desgràcia no abunden aquests exemples (un tampoc té sempre ganes de treballar, no és una crítica de la qual m’exclogui).

No parlaré dels Estats Units en general, perquè seria voler abastar més del que en realitat puc, perquè la meva experiència laboral es resumeix a l’empresa on treballo, el grup de companys al meu al voltant i la meva interacció amb clients. Pel que he experimentat, aquesta cultura es basa en uns principis diferents, parteix de bases totalment diferents. El sistema d’Espanya, que tanta falta fa a uns per subsistir, sota el meu punt de vista, no té un punt de tall ben definit i manté un cercle viciós de baix esforç (en el treball o en l’estudi).

Partint de la base que no sóc partidari del lliure acomiadament com a tal, ni del sistema anglosaxó en el seu conjunt, m’he adonat que el fet que funcioni d’aquesta manera, que als nostres ulls i al que estem acostumats a sentir sembla una atrocitat, ha creat a través dels anys una cultura (juntament amb molts altres factors per descomptat) de treballar bé i aconseguir resultats dia a dia.

L’exemple més clar que he trobat és que aquí, la gent ve normalment a l’oficina però els horaris són totalment flexibles. Moltes vegades treballem des de casa pels motius que sigui i ningú mira amb mals ulls el fet que no acudeixis al teu lloc habitual de treball. Si algú ha de sortir al metge o a fer algun tràmit, ningú demana un justificant perquè no existeix la cultura del escaqueig i ni tan sols se’ls passa pel cap. Al nostre país costa de creure una cosa així encara que molts siguin els que intentin instaurar-ho, perquè partim de la base equivocada. En aquest sistema si no aconsegueixes resultats, et pots quedar sense treball i amb poques ajudes, però això, lluny de ser una amenaça és una motivació. Qui voldria escaquejar-se amb el risc d’arribar a aquest punt?

La forma de treballar diària és magnífica. Ningú controla el que fas a cada minut perquè se suposa que està en el teu major interès el fet d’arribar a bon port amb les teves tasques. Ningú et mira de reüll ni per sobre de l’espatlla. Tots fan la seva part del treball i compten sense preguntar amb la part del seu company, que sense marge d’error lliura la seva part a temps. El meu cap viu a Atlanta, els companys amb els quals treballo braç a braç estan en Pittsburgh, Chicago, Utah i Sant Francisco. La majoria van poc per les seves respectives oficines, perquè perden molt temps en el camí o altres motius. Crec que molts ho veureu tan impensable com jo fins ara.
La conciliació de la vida familiar i laboral és una realitat i no una utopia com al nostre país. Moltes vegades he trucat a algun dels meus companys i els he enxampat recollint als nens del col·legi o a casa perquè el seu fill ha estat malalt. Ningú ho critica ni pensa que és una excusa, tot el contrari, s’estimula. No cal oblidar que un treballador feliç rendeix efectivament més del doble.

Ningú espera de tu que estiguis al teu lloc de treball més de 5 minuts més enllà de la teva hora de finalització de jornada, que per cert és a les 5. Moltes vegades em quedo, tant jo com els meus companys, perquè vull acabar alguna cosa que he començat o donar-li un volt més a algun treball, però és una opció personal i de fet se m’empeny a que no em quedi fins a molt tard. Al cap i a la fi, la conseqüència d’aquesta forma de fer desemboca en el compromís del treballador amb l’empresa perquè tot surti el millor possible.

Ningú, absolutament ningú, escalfa la cadira. Aquest costum tan espanyol de no treballar però que sembli que estic molt ocupat. Quan algú no té feina de seguida envia un mail col·lectiu per intentar ajudar als companys. Potser és la identificació amb l’equip que aquest grup puntual ha adquirit, o potser és el lideratge d’en Pete i altres caps.

Les reunions acaben i comencen puntuals, i vull dir puntuals. Si es fixa una trucada a les 8, i a les 8 i 2 minuts no has entrat a la conversa amb els altres, tots creuen que t’ha passat alguna cosa i et contacten per veure si t’uneixes amb ells. Encara més important que la puntualitat a l’entrada és la puntualitat a la sortida. Si la trucada està programada per a una hora, no et tindran més de 5 minuts més enllà i sempre que sigui absolutament necessari, però et demanaran disculpes repetides vegades en relació a això. El que segur no passarà és que la reunió s’allargui una hora i mitja més del previst i tothom compti amb el teu temps sense ni tan sols preguntar si tens altres menesters professionals o personals a atendre. Això bàsicament es diu respecte.

Com aquests fets tan tangibles existeixen uns altres en el tracte i en les formes, que són difícils d’explicar però que et transmeten la bona manera de fer dels americans. Potser he tingut sort i he anat a parar a un grup de professionals de cap a peus o potser és la cultura del país, el què és segur és que encara tenim molt per aprendre.

Imant que hi ha a la nevera d'una de les cuines de l'oficina. Tampoc ens passessim... (treballaria aquí de franc!)

Imán que hay en la nevera de una de las cocinas de la oficina. Tampoco nos pasemos... (trabajaría aquí gratis!)


El motivo por el que vine a Washington ha sido obviamente motivado (y costeado) por el trabajo. Curiosamente, entre una cosa y otra, no he llegado a escribir nunca sobre mi labor diaria y el lugar donde paso la mayor parte de los días.

La costumbre de pasar el día a día envuelto de una forma de hacer en Barcelona, de una cultura de trabajo, la catalana y/o la española (si es que son diferentes), te hace perder de vista la posibilidad de que haya otras formas de trabajar o incluso otras formas de pensar sobre lo que tenemos alrededor. Voy a hablar claro. La forma en que siento que se trabaja en España, mal que me pese decirlo, se basa en trabajar poco, quejarnos mucho y escaquearnos más. La cultura del esfuerzo para conseguir las cosas brilla, en muchos casos por su ausencia, pero no cesamos en reclamar “lo que nos pertenece”. Que nadie se sienta ofendido. A pesar de ser una visión muy amplia y generalista, creo que pocos argumentos en contra podemos presentar. Por supuesto, individualmente he conocido multitud de excepciones, e incluso en casa he tenido grandes ejemplos de esfuerzo y superación, pero por desgracia no abundan estos ejemplos (uno tampoco tiene siempre ganas de trabajar, no es una crítica de la que me excluya).

No hablaré de los Estados Unidos en general, porque sería querer abarcar más de lo que en realidad puedo, porque mi experiencia laboral se resume en la empresa donde trabajo, el grupo de compañeros a mi alrededor y mi interacción con clientes. Por lo que he experimentado, esta cultura se basa en unos principios diferentes, parte de bases totalmente distintas. El sistema de España, que tanta falta hace a unos para subsistir, bajo mi punto de vista, no tiene un punto de corte bien definido y mantiene un círculo vicioso de bajo esfuerzo (en el trabajo o en el estudio).

Partiendo de la base que no soy partidario del libre despido como tal, ni del sistema anglosajón en su conjunto, me he dado cuenta que el hecho de que funcione de esta manera, que a nuestros ojos y a lo que estamos acostumbrados a oír parece una atrocidad, ha creado a través de los años una cultura (junto con muchos otros factores por supuesto) de trabajar bien y conseguir resultados día a día.

El ejemplo más claro que he encontrado es que aquí, la gente viene normalmente a la oficina pero los horarios son totalmente flexibles. Muchas veces trabajamos desde casa por los motivos que sea y nadie mira con malos ojos el hecho de que no acudas a tu puesto habitual de trabajo. Si alguien tiene que salir al médico o a hacer algún trámite, nadie pide un justificante porque no existe la cultura del escaqueo y ni siquiera se les pasa por la cabeza. En nuestro país cuesta de creer algo así aunque muchos sean los que intenten instaurarlo, porque partimos de la base equivocada. En este sistema si no consigues resultados, te puedes quedar sin trabajo y con pocas ayudas, pero esto, lejos de ser una amenaza es una motivación. ¿Quien iba a querer escaquearse con el riesgo de llegar a tal punto?

La forma de trabajar diaria es magnífica. Nadie controla lo que haces a cada minuto porque se supone que está en tu mayor interés el llegar a buen puerto con tus tareas. Nadie te mira de reojo ni por encima del hombro. Todos hacen su parte del trabajo y cuentan sin preguntar con la parte de su compañero, que sin margen de error entrega su parte a tiempo. Mi jefe vive en Atlanta, los compañeros con los que trabajo codo con codo están en Pittsburgh, Chicago, Utah y San Francisco. La mayoría van poco por sus respectivas oficinas, porque pierden mucho tiempo en el camino u otros motivos. Creo que muchos lo veréis tan impensable como yo hasta ahora.

La conciliación de la vida familiar y laboral es una realidad y no una utopía como en nuestro país. Muchas veces he llamado a alguno de mis compañeros y los he pillado recogiendo a los niños del colegio o en casa porque su hijo ha estado malo. Nadie lo critica ni piensa que es una excusa, todo lo contrario, se estimula. No hay que olvidar que un trabajador feliz rinde efectivamente más del doble.

Nadie espera de ti que estés en tu puesto de trabajo más de 5 minutos más allá de tu hora de fin de jornada, que por cierto es a las 5. Muchas veces me quedo, tanto yo como mis compañeros, porque quiero acabar algo que he empezado o darle una vuelta más a algún trabajo, pero es una opción personal y se me empuja a que no me quede hasta tarde. Al fin y al cabo, la consecuencia de esta forma de hacer, desemboca en el compromiso del trabajador con la empresa para que todo salga lo mejor posible.

Nadie, absolutamente nadie, calienta la silla. Esa costumbre tan española de no trabajar pero que parezca que estoy muy ocupado. Cuando alguien no tiene trabajo enseguida manda un mail colectivo para intentar ayudar a los compañeros. Quizá es la identificación con el equipo que este grupo puntual ha adquirido, o quizá es el liderazgo de Pete y otros jefes.

Las reuniones acaban y empiezan puntuales, y quiero decir puntuales. Si se fija una llamada a las 8, y a las 8 y 2 minutos no has entrado a la conversación con los demás, todos creen que te ha pasado algo y te contactan para ver si te unes con ellos. Aún más importante que la puntualidad a la entrada es la puntualidad a la salida. Si la llamada está programada para una hora, no te van a tener más de 5 minutos más allá y siempre que sea absolutamente necesario, pero te pedirán disculpas repetidas veces al respecto. Lo que seguro no pasará es que la reunión se alargue una hora y media más de lo previsto y todo el mundo cuente con tu tiempo sin ni siquiera preguntar si tienes otros menesteres profesionales o personales que atender. Esto básicamente se llama respeto.

Como estos hechos tan tangibles están tantos otros en el trato y en las formas que son difíciles de explicar pero que te transmiten el buen hacer de los americanos. Quizá he tenido suerte y he dado con un grupo de profesionales de pies a cabeza, quizá es la cultura del país, lo que es seguro que es aún tenemos mucho que aprender.

6 comentaris:

  1. VICTOR BU AL HABLA!


    Pues te quedas ahí que son muy majos!!! Putos yankis!!! Qué curren mucho!!! Yo estoy muy bien calentando la silla!!!!

    ResponElimina
  2. QUINADIFERENCIA D´AQUI, CUANTREBALLABA, PER DEMANA ELS PRIMES PER TREBALLA ELS ÚLTIMS. MOL BO ALBERT
    PETONETS...LOLITA

    ResponElimina
  3. hay alguna vacante? yo tengo ordenador y sofá, son los requisitos no? jeje
    si no importa si vas o no vas para que has ido?...

    ResponElimina
  4. Muy interesante Albert, sobretodo viniendo de alguien que lo vive en primer persona y que sin hacer juicios de valor lo explica de manera crítica. Realmente tenemos mucho que aprender. Tienes razón en que esta forma de trabajar y en definitiva de vivir, en nuestro país es una utopía.

    Cristina

    ResponElimina
  5. Victor:
    Para que ibas a querer estar obligado a estar ahí sentado, como que estas haciendo algo y calentar la silla, si pudieras irte a casa cuando no tuvieras trabajo que hacer?

    Tete:
    A veces es necesario entrar en contacto con la cultura y con la gente, formarte en lo que se tiene que hacer presencialmente, conocer a las personas, estar en la misma franja horaria... y una vez has hecho todo eso, días sueltos sin mucha trascendencia te puedes quedar en casa :)

    Cristina:
    No se si una utopía, pero por lo menos somos poco realistas y por otro lado poco eficientes.

    ResponElimina
  6. Albertttt, que buen post! Tienes razón, así me gusta trabajar. Y a esa cultura de trabajo estoy acostumbrada. Imaginate el shock de mi llegada a España.....
    Publicalo en algún periodico, para que lo lea más gente y en breve deje de ser un autopía

    X, B

    ResponElimina