divendres, 14 de gener del 2011

Martin Luther King's Memorial

El meu últim dia a Atlanta, l’havia reservat per visitar el memorial a Martin Luther King. No sabia molt bé què m’anava a trobar exactament, com suposo que molts altres, sobretot fora dels Estats Units, a causa de la meva ignorància sobre la seva vida i trajectòria. El memorial estava situat en un dels suburbis d’Atlanta, molt a prop de la casa on va néixer.

Les mans entrellaçades d'en King, el símbol del memorial

El lloc em va servir per obrir els ulls a una realitat més que impactant en aquest país i que no coneixia en profunditat: el racisme. Tots sabem que és el racisme contra la raça negra sobretot, i tots coneixem el període d’esclavitud succeït a Estats Units fins als seus primers rastres d’abolició al 1838, que ha deixat seqüeles fins als nostres dies. Un ignorant de la història d’Estats Units com jo, podria pensar que l’esclavitud ha deixat seqüeles en la societat actual, a causa de la naturalesa i el denigrant del propi fet i que aquesta és tota la seva història des de llavors fins ara. Tampoc li havia donat prous pensades al tema, i alguna que una altra vegada m’havia preguntat el perquè de la poca naturalitat amb el racisme. Considerava que a Espanya no se li donava tantes voltes a l’assumpte, ni s’era tan sensible amb gestos insignificants (pel meu entendre) que creia de reacció desmesurada moltes vegades per part d’aquesta comunitat. Després de la meva visita al memorial vaig entendre moltes més coses.

Tant sols arribar allà, vaig entrar en una sala de cinema que, en 15 minuts, explicava fugaçment la trajectòria d’en Martin Luther King en defensa que la gent de color. La primera cosa que vaig aprendre és el perquè d’aquest àlies que havia considerat fins i tot graciós en alguna ocasió. Les persones de color eren denominades “negroes” (a pronunciar nigrous) fins fa uns 40 anys en aquest país. Avui dia mai ningú utilitza, en absolut, aquesta denominació pel fet de ser extremament despectiva. Va ser en aquells dies de lluita pels drets civils que es va encunyar el terme persones de color.

La segregació de races a Estats Units incloïa una sèrie de lleis per les quals, les persones de color no podien actuar lliurement en multitud de situacions del dia a dia. El moviment promogut per Martin Luther King va començar al 1955 quan, Rosa Parks, ciutadana de Montgomery a Alabama, va refusar aixecar-se del seu seient a l’autobús, quan un blanc així l’hi ho va indicar, i és que, per aquells dies, la llei era que els negres estaven obligats a asseure’s només a la part de darrere dels autobusos i havien d’aixecar-se si algun blanc no tenia seients lliures i volia asseure’s.

La segregació pretenia enviar un missatge dur: els negres eren inferiors als blancs i havien de mantenir-se separats

Per desgràcia aquest fet era la punta de l’iceberg d’una sèrie de menyspreus i vexacions que la gent de color havia de patir dia rere dia. Negres i blancs esperaven en diferents sales d’espera per al transport públic, bevien de fonts diferents, assistien al cinema en dies o sales diferents, no podien asseure’s als mateixos bancs del parc o el zoo estava tancat per a uns o per a uns altres depenent del dia. La majoria d’hotels no acceptava clients negres en absolut i moltes cafeteries no els servien menjar ni beguda. Els col·legis per descomptat estaven segregats per races i la comunitat negra assistia a escoles amb pitjors instal·lacions, llibres vells i ensenyament de baixa qualitat.

Recull de senyals promovent la segregació 

Tot això succeïa al sud d’Estats Units i bona part del nord fa tan sols 50 anys. No estem parlant dels temps de la colonització ni de segles enrere.


Martin Luther King va dedicar la seva vida a lluitar pels drets de la raça negra i no va ser un camí fàcil el seu. Durant el seu lideratge al cap del moviment, va ser detingut i empresonat 14 vegades per delictes menors com conduir a 30 milles per hora en un tram de 25 mph. Va ser agredit en diverses ocasions durant meetings públics, amenaçat de mort centenars de vegades i fins i tot va ser apunyalat al pit en una ocasió mentre signava un dels seus llibres en un centre comercial. Afortunadament, en aquella ocasió va burlar a la mort pels pèls .

Era un veritable líder de masses que conduïa a la seva gent sota el lema de la no violència, passés el que passés. En temps de revolució social, era difícil mantenir aquests principis, quan altres grups de Black Power, promovien la violència contra la violència blanca. Però ell va seguir els seus principis fidelment i gràcies al seu esforç, els seus discursos, les seves accions, els seus meetings i sobretot la bondat de les seves paraules, les seves idees van tirar endavant. Molts són els seus discursos famosos, però d’entre tots ells, el que va realitzar al National Mall de Washington, on va pronunciar el seu famós “I have a dream” (tinc un somni).

Lloc on King va donar el discurs. Si us hi fixeu, a la part baixa de la foto, la pedra està gravada en el seu record

Un altre es va tornar desgraciadament famós. L’últim que va donar abans de ser assassinat en un motel de Memphis a l’abril del 68. Alguns l’anomenen el discurs profètic, ja que d’alguna manera fa un repàs dels seus passos més significatius pel moviment dels drets socials i acaba pronunciant les següents paraules:


"Well, I don’t know what will happen now. We’ve got some difficult days ahead. But it really doesn’t matter with em now, because I’veu been to the mountaintop.

And I don’t mind.

Like anybody, I would like to live a long life. Longevity has its plau. But I’m not concerned about that now. I just want to do God’s will. And He’s allowed em to go up to the mountain. And I’veu looked over. And I’veu seen the Promised Land. I may not get there with you. But I want you to know tonight, that we, as a people, will get to the promised land!"

"Bé, no sé què passarà ara. Tenim dies difícils per endavant. Però no té res a veure amb mi ara, perquè jo he estat al cim de la muntanya.

I tant se me’n dona.

Com qualsevol persona, m’agradaria viure una llarga vida. La longevitat té el seu lloc. Però no estic preocupat per això ara. Només vull complir el desig de Déu i Ell m’ha permès pujar al cim de la muntanya. I he mirat al voltant. I he vist la terra promesa. Potser no hi arribi amb vosaltres, però vull que sapigueu aquesta nit, que nosaltres, com a persones, arribarem a la terra promesa!"


L’endemà en King va ser assassinat, com va succeir amb altres líders que intentaven pacíficament aconseguir un be comú. Abraham Lincoln, Malcom X, Martin Luther King, John F. Kennedy, Robert F. Kennedy… És un pobre costum d’aquest país, tan ric i avançat en tants aspectes i alhora tan obsessionat amb la violència per aconseguir el fi.

“Ja no és una elecció, amics meus, entre violència o no violència. És una elecció entre no violència o no existència.” Martin Luther King.



“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”


Mi último día en Atlanta, lo había reservado para visitar el memorial a Martin Luther King. No sabía muy bien qué me iba a encontrar exactamente, como supongo que muchos otros, sobre todo fuera de los Estados Unidos, debido a mi ignorancia acerca de su vida y trayectoria. El memorial estaba situado en uno de los suburbios de Atlanta, muy cerca de la casa donde nació.

Vistas de Atlanta desde la parada de metro de King's Memorial

El lugar me sirvió para abrir los ojos a una realidad más que impactante en este país y que no conocía en profundidad: el racismo. Todos sabemos qué es el racismo, contra la raza negra sobre todo, y todos conocemos el período de esclavitud sucedido en Estados Unidos hasta sus primeros rastros de abolición en 1838, que ha dejado secuelas hasta nuestros días. Un ignorante de la historia de Estados Unidos como yo, podría pensar que la esclavitud ha dejado secuelas en la sociedad actual, debido a la naturaleza y lo denigrante del propio hecho, y que esa es toda su historia desde entonces hasta ahora. Tampoco le había dado las vueltas suficientes al tema, y alguna que otra vez me había preguntado el porqué de la poca naturalidad con el racismo. Consideraba que en España no se le daba tantas vueltas al tema, ni se era tan sensible con gestos insignificantes (para mi entender) que creía de reacción desmesurada muchas veces, por parte de esta comunidad. Tras mi visita al memorial entendí muchas más cosas.

Solo llegar allí entré en una sala de cine que, en 15 minutos, explicaba fugazmente la trayectoria de Martin Luther King en defensa que la gente de color. La primera cosa que aprendí es el porqué de este sobrenombre que había considerado hasta chistoso en alguna ocasión. A las personas de color se las denominaba “negroes” (a pronunciar nigrous) hasta hace unos 40 años en este país. Hoy en día nunca nadie usa, jamás, esta denominación por ser extremadamente despectiva. Fue en aquellos días de lucha por los derechos civiles que se acuñó el término personas de color.

La segregación de razas en Estados Unidos incluía una serie de leyes por las cuales, las personas de color no podían actuar libremente en multitud de situaciones del día a día. El movimiento promovido por Martin Luther King empezó en 1955 cuando, Rosa Parks, ciudadana de Montgomery en Alabama, rehusó levantarse de su asiento en el autobús cuando un blanco así se lo indicó, y es que, por aquellos días, la ley era que los negros estaban obligados a sentarse sólo en la parte de atrás de los autobuses y debían levantarse si algún blanco no tenía más asientos y quería sentarse.

Autobús en el sur de EEUU en los años 50-60

Por desgracia este hecho era la punta del iceberg de una serie de desprecios y vejaciones que la gente de color tenía que sufrir día tras día. Negros y blancos esperaban en diferentes salas de espera para el transporte público, bebían de fuentes diferentes, asistían al cine en días distintos, no podían sentarse en los mismos bancos del parque o el zoo estaba cerrado para unos o para otros dependiendo del día. La mayoría de hoteles no aceptaba clientes negros en absoluto y muchas cafeterías no les servían comida ni bebida. Los colegios por supuesto estaban segregados por razas y la comunidad negra asistía a escuelas con peores instalaciones, libros viejos y enseñanza de baja calidad.

Signos que denotan la segregación de razas de hace unas décadas

Todo esto sucedía en el sur de Estados Unidos y buena parte del norte hace tan solo 50 años. No estamos hablando de los tiempos de la colonización ni de siglos atrás.

Martin Luther King dedicó su vida a luchar por los derechos de la raza negra y no fue un camino fácil el suyo. Durante su liderazgo al cabo del movimiento fue detenido y encarcelado 14 veces por delitos menores como conducir a 30 millas por hora en un tramo de 25 mph. Fue agredido en varias ocasiones en meetings públicos, amenazado de muerte cientos de veces e incluso fue apuñalado en el pecho en una ocasión mientras firmaba uno de sus libros en un centro comercial. Afortunadamente, en aquella ocasión burló a la muerte por los pelos.

Martin Luther King siendo detenido en los juzgados acusado de "holgazanear"

Era un verdadero líder de masas que conducía a su gente bajo el lema de la no violencia, pasara lo que pasara. En tiempos de revolución social, era difícil mantener estos principios, cuando otros grupos de Black Power, promocionaban la violencia contra la violencia blanca. Pero él siguió sus principios fielmente y gracias a su esfuerzo, sus discursos, sus acciones, sus meetings y sobre todo la bondad de sus palabras, sus ideas salieron adelante. Muchos son sus discursos famosos, pero de entre todos ellos, el que realizó en el National Mall de Washington, donde pronunció su famoso “I have a dream” (tengo un sueño).

Discurso en Washington

Otro se volvió desgraciadamente famoso. El último que dio antes de ser asesinado en un motel de Memphis en abril del 68. Algunos lo llaman el discurso profético ya que de alguna manera hace un repaso de sus pasos más significativos por el movimiento negro y acaba pronunciando las siguientes palabras:

"Well, I don’t know what will happen now. We’ve got some difficult days ahead. But it really doesn’t matter with me now, because I’ve been to the mountaintop.

And I don’t mind.

Like anybody, I would like to live a long life. Longevity has its place. But I’m not concerned about that now. I just want to do God’s will. And He’s allowed me to go up to the mountain. And I’ve looked over. And I’ve seen the Promised Land. I may not get there with you. But I want you to know tonight, that we, as a people, will get to the promised land!"

"Bien, no se qué pasará ahora. Tenemos días difíciles por delante. Pero no tiene nada que ver conmigo ahora, porque yo he estado en la cima de la montaña.

Y no me importa.

Como cualquier persona, me gustaría vivir una larga vida. La longevidad tiene su lugar. Pero no estoy preocupado por eso ahora. Solo quiero cumplir el deseo de Dios y Él me ha permitido subir a la cima de la montaña. Y he mirado alrededor. Y he visto la tierra prometida. Quizá no llegue allí con vosotros, pero quiero que sepáis esta noche, que nosotros, como personas, llegaremos a la tierra prometida!"


Al día siguiente King fue asesinado, como sucedió con otros líderes que intentaban pacíficamente conseguir un bien común. Abraham Lincoln, Malcom X, Martin Luther King, John F. Kennedy, Robert F. Kennedy… Es una pobre costumbre de este país, tan rico y avanzado en tantos aspectos y a la vez tan obsesionado con la violencia para conseguir el fin.

“Ya no es una elección, amigos míos, entre violencia o no violencia. Es una elección entre no violencia o no existencia.” Martin Luther King

Sobreponiéndose a la pérdida. Fotos de Martin Luther King en el memorial

“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”

4 comentaris:

  1. Que te gusta dar clases de historia tio jejeje, y yo que creia que el tal "King" este jugaba en el osasuna...

    La verdad es que te pones a pensar, y que esto ocurriese hace tan poco tiempo...

    Aunque la verdad es que aqui en Sevilla aun pasa a menudo, no con las personas de color, a ellos los tenemos bien integrados en los semaforos, lo hacemos con los beticos, pero solo es caso detallados jajajaja

    Bueno chulo, veo que tu estancia en Atlanta ha sido bastante buena, sin duda, la mejor la fabrica de coca cola ;) ya nos seguiras contando por el D.C.

    Un abrazo crack

    ResponElimina
  2. Victorbunis,

    Si lo miras como simple hecho de dar la vida parece un poco simple. El no se mató por esta causa e imagino que no sabía que le iban a matar, aunque eran muchas las amenazas. Tenía unos ideales muy claros y luchaba por ellos, luchaba por la libertad de una raza y consiguió muchas cosas. Dio la vida por ello forzadamente.

    Seguramente la situación vejatoria que vivian ellos día tras dia necesitaba de un líder como él.

    Igual les pasa a los presidentes de los paises y personajes públicos con poder. Estan expuestos día tras dia a tomar una decisión que no le guste a algún loco y pase lo que pasa demasiado a menudo en EEUU, sin ir más lejos con la matanza de Tucson de hace unos días. Por cierto la congresista Gabrielle Giffords que fue disparada en la cabeza hace unos días ya ha abierto los ojos!!

    ResponElimina
  3. Va ser un crack aquest home! Encara que no ho sembli perque comento poc (per no dir re..) vaig seguinte! Mooolts besitos!

    ResponElimina
  4. VICTOR BU AL HABLA

    Por eso nunca seré un lider político!

    ResponElimina