dissabte, 6 de novembre del 2010

Halloween

Halloween és una de les festes més famoses i importants d’Estats Units, juntament amb Acció de Gràcies (Thanksgiving) i per descomptat els Nadals. Halloween és en realitat una festa adoptada dels escocesos, que a la mateixa vegada l’havien heretat del poble Cèltic, quan aleshores no era una festa sinó un ritual anomenat Samuin. Se celebrava a final d’estiu (la meitat il·luminada de l’any) per passar a l’hivern (la meitat fosca). Es creia que en aquells dies de l’any, les barreres entre el nostre món i “l’altre món” es tornaven molt més estretes i per tant els esperits (els inofensius i els nocius) podien traspassar d’un costat a l’altre. Els esperits dels avantpassats eren benvinguts, mentre que els esperits malignes eren repudiats. Es creu que la necessitat d’espantar als esperits els portava a vestir disfresses i màscares que els fessin semblar esperits també malignes i per tant evitar els danys que aquests poguessin ocasionar.

Jardins decorats a Georgetown

Quin curiosa història de l’origen de les disfresses per a aquest dia. Per a la meva sorpresa, no vaig veure en tota la nit una disfressa de terror, de zombi, d’esperit, de mort vivent, de Freddy ni res semblat. Jo creia que n’estaria ple d’això, però en realitat la festa s’ha tornat de disfresses simplement, com la nostra. De tota manera, sí que em va fer l’efecte que el percentatge de gent jove disfressada era moltíssim més gran del que es veu en una nit de disfresses a Barcelona. Fins i tot em feia sentir estrany anar al metro vestit normal… La gent s’ho pren molt seriosament, cosa que s’agraeix perquè afavoreix l’espectacle.


Una parella disfressada de Tea Party (el partit de la ultradreta) al rally


L’elecció d’el Christian, el Raúl i alguns amics de la Penya és la de disfressar-se de Celoman. Celoman és un superheroi dels que no queden: el superheroi de l’amor!! Celoman és un superheroi amic de tots aquells que estan en zel. El seu súper poder radica en el cel·lo, rotllos i rotllos de cel·lo… i és capaç d’unir les parelles més insospitades. Solament fa falta una trucada al superheroi i el poder del cel·lo embolicarà a tots dos tòrtols, no se sap si per sempre, però almenys per a una estona. Pel que sembla aquest meravellós poder sobrehumà aconsegueix molt bons resultats i l’heroi apareix periòdicament cada any al rescat dels més desvalguts en zel!!

Un altre dels costums típics d’aquí són les carbasses amb cares.

Carbasses molt treballades

Les conegudes a la terra com Jack-o’-lanterns deriven del costum del dia de Tot Sants de commemorar a les ànimes al purgatori, forjant un nap per aquells temps, i il·luminant-lo amb una espelma. El costum ha derivat en les carbasses, més visibles i més fàcils de tallar i convertir en cares. Durant setmanes, les carbasses inunden la ciutat i imagino que el país, il·luminant-se en els porxos de les cases a les nits. La Casa Blanca és un clar exemple d’això i no descuida ni un sol detall en els seus jardins replets de muntanyes de carbasses. La venda de carbasses es dispara i les pots trobar a campaments improvisats en qualsevol lloc.


Muntanya de carbasses als jardins de la Casa Blanca (clicar la foto per fer-la gran i veure-ho millor)
 

Decoració d'un jardí. No us descuideu la mort al darrere abaix


Jo vaig aprofitar la nit de Halloween per a anar a sopar a casa de la Han, una companya de treball que ens va convidar a sopar a casa seva a tots els que volguéssim al departament. Vam estar molt a gust i una vegada més vaig menjar de meravella la quantitat inhumana de menjar que van preparar la Han i el seu marit. Menjar asiàtic fent honor al seu origen xinès i després licors, galetes i unes xerrades molt interessants. Quina gent tan generosa es troba un per aquí!!

Sopar a casa de la Han.
La decoració em va recordar molt a casa del David i la Elo amb els tons taronges :)

PD. Per cert, vaig comprar una gran bossa de kit kats petits esperant per veure si algun nen passava a picar a la porta amb el famós “trick or treat” (ho diuen quan demanen caramels) i no va venir ningú així que ara me l’hauré de menjar jo sol. Vaja home...



Halloween es una de las fiestas más famosas e importantes de Estados Unidos, junto con Acción de Gracias (Thanksgiving) y por supuesto Navidad. Halloween es en realidad una fiesta adoptada de los escoceses, que a su vez la habían heredado del pueblo Celta, cuando por aquel entonces no era una fiesta sino un ritual llamado Samuin. Se celebraba a final de verano (la mitad  iluminada del año) para pasar al invierno (la mitad oscura). Se creía que en aquellos días del año, las barreras entre nuestro mundo y el “otro mundo” se volvían mucho más estrechas y por tanto los espíritus (los inofensivos y los dañinos) podían traspasar de un lado al otro. Los espíritus de los antepasados eran bienvenidos, mientras que los espíritus malignos eran repudiados. Se cree que la necesidad de ahuyentar a los espíritus les llevaba a vestir disfraces y máscaras que les hicieran parecer espíritus también malignos y por tanto evitar los daños que estos pudieran ocasionar. Qué curiosa historia del origen de los disfraces para este día. Para mi sorpresa, no vi en toda la noche un disfraz de terror, de zombi, de espíritu, de muerto viviente, de Freddy ni nada parecido. Yo creía que iba a estar lleno de eso, pero en realidad la fiesta se ha vuelto de disfraces simplemente como la nuestra. De todas maneras, sí que me dio la impresión de que el porcentaje de gente joven disfrazada era muchísimo mayor del que se ve en una noche de disfraces en Barcelona. Hasta me hacía sentir extraño ir en el metro vestido normal… La gente lo toma muy en serio, cosa que se agradece porque favorece el espectáculo.

Decoración hasta en el lavabo más cochambroso que he visto nunca en un bar

La elección de Christian, Raúl y algunos amigos de la Penya es la de disfrazarse de Celoman. Celoman es un superhéroe de los que no quedan: el superhéroe del amor!! Celoman es un superhéroe amigo de todos aquellos que están en celo. Su súper poder radica también en el celo, rollos y rollos de celo… y es capaz de unir las parejas más insospechadas. Solo hace falta una llamada al superhéroe y el poder del celo envolverá a ambos tórtolos, no se sabe si para siempre, pero por lo menos para un rato. Al parecer este maravilloso poder sobrehumano consigue muy buenos resultados y el héroe aparece periódicamente cada año al rescate de los más desvalidos en celo!!

A la izquierda gente disfrazada de Epi y Blás y a la derecha gente... emmm... disfrazada!

Otra de las costumbres típicas de aquí son las calabazas con caras. Las conocidas en la tierra como Jack-o’-lanterns derivan de la costumbre del día de Todos los Santos de conmemorar a las almas en el purgatorio, forjando un nabo por aquél entonces, e iluminándolo con una vela. La costumbre ha derivado en las calabazas, más visibles y más fáciles de tallar y convertir en caras. Durante semanas, las calabazas inundan la ciudad e imagino que el país, iluminándose en los porches de las casas por las noches. La Casa Blanca es un claro ejemplo de ello y no descuida ni un solo detalle en sus jardines repletos de montañas de calabazas.

Camino que entra a la Casa Blanca repleto de calabazas

La venta de calabazas se dispara y las puedes encontrar en campamentos improvisados en cualquier sitio.

Venta de calabazas ambulante

Yo aproveché la noche de Halloween para ir a cenar a casa de Han, una compañera de trabajo que nos invitó a cenar a su casa a todos los que quisiéramos en el departamento. Estuvimos muy a gusto y una vez más comí de maravilla la cantidad inhumana de comida que prepararon Han y su marido. Comida asiática haciendo honor a su origen chino y luego licores, galletas y unas charlas muy interesantes. Qué gente tan generosa se encuentra uno por aquí!!

Delicioso sushi en casa de Han

PD. Por cierto, compré una gran bolsa de Kit-Kats pequeños esperando a ver si a algún niño pasaba a llamar a la puerta con el famoso “trick or treat” (lo dicen cuando piden caramelos) y no vino nadie así que ahora me lo tendré que comer yo solo. Vaya hombre...

 Fin de Halloween...

Foto 1: Jardines decorados en Georgetown

Foto 2: Una pareja disfrazada de Tea Party (el partido de ultraderecha) en el rally

Foto 3: Calabazas muy trabajadas

Foto 4: Montaña de calabazas en los jardines de la Casa Blanca (clicar en la foto para hacerla grande y verlo mejor)

Foto 5: Decoración de un jardín. No paseis por alto la muerte detrás abajo

Foto 6: Cena en casa de Han. La decoración me recordó mucho a casa de David y Elo con los tonos naranjas :)

5 comentaris:

  1. Per el que veig son molt divertides las festas del Holloween, i encare més a nan de convidat.
    Quina sort que tensss
    Petones....Lolita

    ResponElimina
  2. Per ser he vist que avui guanyo al Valen i al teu germà, soc la primera

    ResponElimina
  3. Tus amigos están en la flor, joder!!!

    Radera???

    Ke buen chaval soy

    ResponElimina
  4. Lolita!! Ets la primera jeje!! Així m'agrada! La més ràpida!! Un petonet!!!

    Anònim... perquè serà que m'imagino qui és... Estan a la flor jajajaja... Tinc amics de tot aquí. Aquest són la gent de la feina! Quan escrigui sobre la feina entendràs que només conegui un grup reduït. I amb això no vull dir que necessiti una altra gent! Són molt bona gent!

    Radera? Què és això? Qui ha escrit això? ;) Merci per la crítica, així nem millorant!

    ResponElimina
  5. VICTOR BU AL HABLA

    Eso es trampa nennnnnnn!! No me dirás que no has puesto "Hallowen" en el google y te ha salido toda la información. Porque yo sé que eres un tío listo y formado...pero no puede ser que sepas tanto de una fiesta yankiiiii!!!

    La verdad es que aquí se celebra cada vez más y me toca un poco los huevos. Somos poco originales. EN vez de crear fiestas autóctonas nos copiamos las foraneas. Mal!!!

    Lo mejor, como siempre, la comida: Boni shushi est!!!

    ResponElimina