dijous, 18 de novembre del 2010

Els esports / Los deportes

Com ja va passar quan estava a Boston, el període nord-americà es converteix en un cúmul d’espectacles als que assistir. Per descomptat els esports juguen un paper principal, principalment perquè és una cosa que m’atreu i segon perquè l’oferta d’aquest país en aquest sentit és vastíssima. Com ja he comentat en alguna ocasió, els esports aquí, formen una part molt important de la cultura i la vida dels locals en totes les seves etapes. Des de petits els nens practiquen diversos esports de forma assídua com a activitat extraescolar. Hoquei gel, bàsquet, futbol americà i baseball són els més populars amb diferència i els que més diners mouen.

El sistema funciona amb les universitats. Aquí no hi ha segones divisions de les grans lligues, sinó que el pas previ són les universitats. Amb raó les universitats de primer nivell que tenen equips en la Division-I llueixen aquests estadis amb desenes de milers de localitats, sobretot per a futbol americà i bàsquet. L’entrega i identificació dels estudiants amb les seves universitats passa ineludiblement pel compromís amb l’esport i els equips que representen. A la vegada, el fet de compartir classe amb les estrelles dels equips, fa de l’esport una cosa molt més propera i motiva molt més a practicar-lo encara que sigui a nivell amateur. Però ha d’haver-hi alguna cosa més. Hi ha alguna cosa a la seva cultura, a l’ambient, que fa que a qualsevol hora, a qualsevol carrer o parc puguis veure gent corrent, o amb bici, faci la temperatura que faci. És una cosa que aprenen des de petits. Cuidar-se i exercitar el cos tant com la ment és una cosa socialment promoguda i sota el meu punt de vista no s’equivoquen, ja que tal com deia aquell vídeo tan famós (wear sunscreen), el cos és el millor instrument que posseïm.

Estadi de futbol americà de Boston College

 
Les lligues de baseball i futbol americà són estacionals, per la qual cosa durant la meva estada a Boston no vaig poder anar a cap partit de futbol americà, ni ara podré anar a cap de baseball. Els últims partits d’aquesta lliga (Major League Baseball o MLB) es van jugar els primers dies que vaig estar aquí i vaig perdre l’oportunitat de veure un dels més de 160 partits que juga un equip de baseball durant la temporada. L’equip de Washington són els Nationals.

El futbol americà té com a representant als Red Skins, l’Hoquei gel els Capitals i el bàsquet els Wizards.


Entrades al meu poder!

Com veieu a la foto, ja tinc entrades per veure uns quants partits de la NBA. New York Knicks, Los Angeles Lakers, Boston Celtics i Cleveland Cavaliers han estat els escollits. Els Wizards són un equip mediocre, segons m’han informat els meus assessors d’esports americans, així que l’objectiu era caçar bons visitants. Fa un parell de setmanes ja vaig ser al primer partit contra els Cavaliers, i la veritat és que l’estadi presentava una entrada que lluny estava d’aquell aforament i ambient del Banknorth Garden de Boston (estadi dels Celtics). El Verizon Center, el seu estadi, es veu bastant més petit també, i increïblement i com a anècdota, no hi ha cobertura dins! Està en ple centre al costat de Chinatown (en totes les ciutats hi ha una) i al mateix edifici que el primer cinema al que vaig estar, el dels “chinches”! Ja vaig revisar bé els seients abans d’asseure-hi.

Verizon Center

Per no perdre la meva ratxa de mala estrugança en els esports d’Estats Units, els Wizards van perdre a casa, com tots els locals als que vaig a veure en qualsevol esport. Què hi farem! Tampoc seria jo el seu gran fan, així que no me’n vaig anar massa decebut cap a casa. Com tothom sap (...), sóc fan incondicional dels Lakers i els Celtics, en aquest ordre, que és una cosa així com ser del Barça i del Madrid alhora, però són els avantatges de ser de fora i poder ser de l’equip que en doni la gana!

 Entrada a Chinatown

Como ya pasó cuando estaba en Boston, el período estadounidense se convierte en un cúmulo de espectáculos a los que asistir. Por supuesto los deportes juegan un papel principal, principalmente porque es algo que me atrae y segundo porque la oferta de este país en este sentido es vastísima. Como ya he comentado en alguna ocasión, los deportes aquí, forman una parte muy importante de la cultura y la vida de los locales en todas sus etapas. Desde pequeños los niños practican varios deportes de forma asidua como actividad extraescolar. Hockey hielo, baloncesto, fútbol americano y baseball son los más populares con diferencia y los que más dinero mueven.

El sistema funciona con las universidades. Aquí no hay segundas divisiones de las grandes ligas, sino que el paso previo son las universidades. Con razón las universidades de primer nivel que tienen equipos en la Division-I lucen esos estadios con decenas de miles de localidades, sobre todo para fútbol americano y baloncesto. La entrega e identificación de los estudiantes con sus universidades pasa ineludiblemente por el compromiso con el deporte y los equipos que representan. A su vez, el hecho de compartir clase con las estrellas de los equipos, hace el deporte algo mucho más cercano y motiva mucho más a practicarlo aún a nivel amateur. Pero debe haber algo más. Hay algo en su cultura, en el ambiente, que hace que a cualquier hora en cualquier calle o parque puedas ver gente corriendo, o en bici, haga la temperatura que haga. Es algo que aprenden desde pequeños. Cuidarse y ejercitar el cuerpo tanto como la mente es algo socialmente promovido y bajo mi punto de vista no se equivocan, ya que tal como decía aquel video tan famoso (wear sunscreen), el cuerpo es el mejor instrumento que poseemos.

Una de las gradas del estadio de basket de Boston College (Silvio O. Conte Forum)

Las ligas de baseball y fútbol americano son estacionales, por lo que en mi estancia en Boston no pude ir a ningún partido de fútbol americano, ni ahora podré ir a ninguno de baseball. Los últimos partidos de ésta liga (Major League Baseball o MLB) se jugaron los primeros días que estuve aquí y perdí la oportunidad de ver uno de los más de 160 partidos que juega un equipo durante la temporada. El equipo de Washington son los Nationals.

El fútbol americano tiene como representante a los Red Skins, el Hockey hielo los Capitals y el baloncesto los Wizards.

Verizon Center, estadio de los Wizards y los Capitals

Como veis en la foto, ya tengo entradas para ver unos cuántos partidos de la NBA. New York Knicks, Los Angeles Lakers, Boston Celtics y Cleveland Cavaliers han sido los elegidos. Los Wizards son un equipo mediocre según me han informado mis asesores de deportes americanos, así que el objetivo era cazar buenos visitantes. Hace un par de semanas ya fui al primer partido contra los Cavaliers, y la verdad es que el estadio presentaba una entrada que lejos estaba de aquel aforo y ambiente del Banknorth Garden de Boston (estadio de los Celtics). El Verizon Center, su estadio, se ve bastante más pequeño también, e increíblemente y como anécdota, ¡no hay cobertura dentro! Está en pleno centro al lado de Chinatown (en todas las ciudades hay una) y en el mismo edificio que el primer cine al que fui, ¡el de los chinches! Ya revisé bien los asientos antes de sentarme…

 El marcador del Verizon Center repitiendo un mate y anunciando el Washington Post

Para no perder mi racha de mal fario en los deportes de Estados Unidos, los Wizards perdieron en casa, como todos los locales a los que voy a ver en cualquier deporte. ¡Qué le vamos a hacer! Tampoco sería yo su gran fan, así que no me fui demasiado decepcionado para casa. Como todo el mundo sabe (…), soy fan incondicional de los Lakers y los Celtics, en ese orden, que es algo así como ser del Barça y del Madrid a la vez, pero son las ventajas de ser de fuera y poder ser del equipo que me de la gana!


 Escudo de los Wizards, un mago con un balón en la mano


5 comentaris:

  1. VICTOR BU AL HABLA!

    Si si...yo doy fe que eres un acérrimo seguidor del basket...menudo cabronazo!!! No sabe ni de que color visten los equipos y...pfff...para que seguir!!!

    Cuando vayas a ver a los Lakers saluda de mi parte a Pau, que somos coleguitas de toda la vida!

    Eso de que la gente hace mucho deporte deber ser verdad pero...nunca se quitarán la etiqueta der ser el pais de los gordacossssssss

    ResponElimina
  2. Te gusta el basket? Desde cuando?

    Por cierto, haces deporte ahí? Digo para que la operación bikini no sea tan dura a la vuelta ;0)

    Besos, Bego

    ResponElimina
  3. Si fueses capaz de hacerte una foto con Pau, debe de ser dificil, pero despues de ver lo que hicistes en Boston, tener tan cerca a Kobe, ir con tu camiseta del Barça, consigues meterte a pie de psta y si el coleguita de Victor te ve y se lo pides seguro que se hace la foto contigo...puede ser, no??

    ResponElimina
  4. VICTOR BU AL HABLA

    Ya le mando yo un sms avisando que va y le hace las fotos que quiera!

    ResponElimina
  5. Ondia, sí, si, a mi me surge la duda... ¿Como es posible que hagan tanto deporte y al mismo tiempo tengan la tasa de obesidad más lata? Gordakos deportistas? O es que al jugar a beisbol solo batean y luego ni se mueven?

    ResponElimina